Včelí pyl perga, též známý pod názvem ambrosia nebo včelí chléb, je
produkt vytvořený včelami, který slouží jako základní složka krmení pro
jejich potomstvo. Vzniká složitým procesem, který začíná už na samotné
rostlině, kde pilná včelka sesbírává pyl, který je základní surovinou pro
včelí chléb. Pyl je zdrojem komplexních rostlinných bílkovin, obsahuje také
jednoduché cukry, malé množství tuku, spoustu vitaminů, minerálů a hlavně
aktivní enzymy.
Jaký je rozdíl oproti samotnému pylu?
Samotné pylové zrnko v původním stavu je velmi odolné a pro tělo
nevyužitelné. To se ale mění ve chvíli, kdy dojde k fermentaci neboli
zkvašení. Vše probíhá v zavíčkovaných plástech s malým množstvím medu. Je to
tedy převážně směs dvou hlavních látek v přibližném poměru 25 % med a 75 %
pyl. Pylové zrnko je včelami do plástu udusáváno spolu s enzymy,
probiotickými bakteriemi a kvasinkami, které později pomáhají narušení
pylového zrnka. Napěchovaná zrnka v plástech jsou utěsněna medem a voskem,
čímž je vytěsněn veškerý vzduch, a díky teplu v úlu pomalu začíná kvašení.
Tímto procesem dochází doslova k alchymistickým reakcím a výsledkem jsou
snadno vstřebatelné živiny. Zajímavostí je, že takto zkvašený pyl je svými
vlastnostmi stálý i několik let.
Díky tomuto zpracování je ve srovnání s nefermentovaným včelím pylem
využitelnost látek ze včelího chleba 4x větší. A je zde také jedna další
výhoda oproti nefermentovanému pylu či medu, a to, že ve většině případů
nezpůsobuje alergické reakce.
Včelí chléb se svojí jedinečností řadí k jednomu z nejstarších
potravinových doplňků na světě, který konzumovali již starověcí Egypťané
nebo Číňané.
Odkud pochází?
Náš přirozeně sbíraný včelí chléb pochází přímo z úlů umístěných v čisté
horské přírodě Rodop v Bulharsku. Tato neznečištěná oblast zaručuje ryzí,
vysoce potenciální složení. Včelám je vždy odebíráno jen relevantní
množství, aby samy měly dostatek pro svou výživu. Včelám nejsou podávány
žádné chemické léky.
Včelí pyl
- zdroj vitaminů a Enzymů
- antioxidant
- posiluje organismus a imunitu
- blahodárné účinky na hormonální aktivitu, využíván také při menopauze
- podporuje životní vitalitu a energii
- příznivý pro činnost zažívací soustavy
- pomáhá proti únavě
- pozitivní vliv na duševní stav
Doporučené dávkování
- 1-2 čajové lžičky denně (cca 5 -10 gramů)
Nutriční informace
|
100 g |
10 g (1 dávka) |
Energetická hodnota |
1560 kJ / 373 kcal |
156 kJ/ 37,3 kcal |
Tuky |
12 g |
1,2 g |
- z toho nasycené |
4 g |
0,4 g |
Sacharidy |
44 g |
4,4 g |
- z toho cukry |
24 g |
2,4 g |
Vláknina |
9 g |
0,9 g |
Bílkoviny |
17 g |
1,7 g |
Sůl** |
0,03 g |
0,003 g |
** pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku
Složení
- Fermentovaný včelí pyl, med
Informace
- Doporučujeme alergický test před užíváním, a to tak, že si nanesete
malé množství pylu s medem na zápěstí do oblasti, kde je cítit tep.
- Pokud se po 3-5 hodinách objeví červená skvrna, pak jste s největší
pravděpodobností na včelí produkty alergičtí a včelí pyl neužívejte.
- Ukládejte mimo dosah dětí.
- Skladujte na chladném, temném a suchém místě.
- Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
- Není náhradou pestré stravy.
- Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám.