Všichni o něm mluví a je základním stavebním kamenem nás všech. Co ale protein je, jaké druhy existují a který je pro tebe ten nejlepší?
Bílkoviny neboli proteiny jsou pro náš život zcela nezbytné a nenahraditelné. Samotný název protein pochází z řeckého slova „protos“, které označuje první základní složku jakéhokoliv živého organismu. Proteiny jsou přítomny ve všech buňkách každého živého systému a život bez nich je zcela nemožný. (Martinča, 2015, s.37) Naše orgány, svalstvo a tkáně jsou tvořené především bílkovinou, kterou se také musí vyživovat. Bílkoviny se řadí mezi makromolekulární látky, které v základu tvoří Aminokyseliny. Počet aminokyselin v jednotlivých bílkovinách se liší a může se pohybovat od stovky až po několik tisíc.
Naše tělo je závislé na příjmu bílkovin z potravy, protože si je nedokáže samo vyrobit. Sportující i méně aktivní jedinci by tedy měli dbát na dostatečný přísun bílkovin a to zejména z potravin, které jsou bohaté na jejich obsah. Bílkoviny lze doplnit také pomocí kvalitních doplňků stravy a to konkrétně proteiny, které jsou velmi oblíbené v syrovátkové formě, CFM formě a z rostlinných bílkovin pro vegany a vegetariány
Bílkoviny se řadí mezi základní živiny a v lidském organismu hrají velmi důležitou roli. V lidském těle plní několik základních funkcí:
Jak již bylo zmíněno výše, tak bílkoviny plní v lidském těle nenahraditelnou funkci. Zásadní je dbát na jejich dostatečný příjem pomocí kvalitní a pestré stravy. V případě, že nezvládáte každý den chystat kvalitní jídlo a potřebujete udržet, nebo navýšit příjem bílkovin, tak je dobré sáhnout po doplňku stravy, kterým je například syrovátkový protein či CFM protein. Doplněk stravy ve formě proteinového nápoje může být velmi užitečný pro rychlé doplnění požadovaného množství bílkovin, ale také odlehčí vašemu trávení.
V následující tabulce najdete několik typů potravin, které jsou nabité bílkovinami a to jak živočišného, tak i rostlinného původu.
Potravina |
Benefity |
Obsah bílkovin na 100 g |
Maso
|
Je považováno za plnohodnotnou bílkovinu - má ideální poměr aminokyselin. Obsahuje také minerály a vitamíny. Například hovězí maso má vysoký podíl vitamínu B12 a železa. |
20 – 30 |
Vejce |
Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a navíc velmi potřebné vitamíny A, D, E a K. Vejce je také bohaté na řadu minerálních látek jako jsou například hořčík, vápník, draslík a železo. |
10 - 12 |
Cottage |
Je velmi jemný tvarohový sýr, který obsahuje minimum tuku a je velmi bohatý na vápník, fosfor, selen a některé vitamíny skupiny B |
10 – 12 |
Bílý jogurt |
Obsahuje minimum tuku a cukru. Dále také obsahuje prospěšné bakterie pro náš organismus. |
8 – 10 |
Tuňák
|
Je velmi bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro náš mozek a srdce. |
25 |
Losos |
Stejně jako tuňák je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. |
20 |
Působí jako silný antioxidant a jsou výborným zdrojem vlákniny. |
20 | |
Čočka |
Obsahuje především velké množství vlákniny, minerálů a vitamínů. |
10 |
Quinoa |
Je považována za superpotravinu, která je velmi bohatá na vápník, hořčík, železo a zinek. Obsahuje také vitamín A a řadu vitamínů B. |
14 |
Jsou velmi bohaté na Vitamín E, hořčík a Antioxidanty. |
20 |
V potravinách se vyskytují dva druhy proteinů a to živočišného a rostlinného původu. Je obecně známo, že bílkoviny v nejvyšší kvalitě získáváme především ze živočišných potravin jako je maso, vejce nebo také kvalitní mléčné výrobky. Zejména ve fitness a v silových sportech je velmi oblíbená konzumace masa, které obsahuje bohaté aminokyselinové spektrum podobné svalové hmotě.
Pokud chceme, aby naše tělo plnilo všechny své funkce dobře a správně, tak potřebujeme pravidelný příjem bílkovin. Některé studie uvádí, že minimální hranice denního příjmu bílkoviny je 0,5 g na kg tělesné hmotnosti. Toto množství však sotva dokáže pokrýt metabolické pochody v organismu a dlouhodobě může být rizikové. Množství příjmu závisí na věku, fyzické činnosti, zdravotním stavu, kojení, ale také třeba na tom, zda se pokoušíme nabrat svalovou hmotu. Jak již bylo popsáno výše, tak můžeme čerpat ze živočišných, ale také rostlinných zdrojů. V následujících bodech si shrneme základní informace o příjmu bílkovin:
Doporučená potřeba proteinů u zdravých jedinců:
Kdo |
g/kg tělesné hmotnosti na den |
Kojenci do 6 měsíců |
1,7 |
Batolata a starší děti |
1- 1,2 |
Dospívající |
1 – 1,5 |
Rekreační sportovci |
1 – 1,2 |
Siloví sportovci |
1,4 – 1,7 |
Dospívající sportovci |
1,5 |
Proteiny jsou naprostým základem jídelníčku všech sportovců, protože plní klíčovou roli při regeneraci, růstu síly, zvýšení objemu svalových vláken, ale také hubnutí. Díky vysokému termickému efektu mají bílkoviny nenahraditelnou funkci při spalování tuku, rýsování svalstva, ale také budování nové svalové hmoty.
Pokud chceme nabrat svalovou hmotu, jsou bílkoviny základní makroživinou, které bychom měli věnovat největší pozornost. Většina dostupných zdrojů uvádí, že optimálním denním příjmem bílkovin pro nárůst svalové hmoty je rozmezí mezi 1,4 – 2 g bílkovin na kg tělesné váhy. Je potřeba si uvědomit, že u každého sportovce je množství velmi individuální a závisí na mnoha dalších aspektech, jako je například náročnost tréninku nebo také schopnost trávení.