U nových hokejových bruslí nějaký čas trvá než si bota na nohu sedne a vytvaruje se podle nohy. Naštěstí si některé brusle můžeš vypéct doma v horkovzdušné troubě a vytvarování tak teplem pomoci.
Na tepelné tvarování budeš potřebovat speciální vypékací pec nebo horkovzdušnou troubu. Nikdy nepoužívej klasickou nebo plynovou troubu. Došlo by tím k nenávratným škodám.
Tkaničky do bruslí nech uvolněné tak, abys mohl do bruslí lehce vklouznout a rychle je utáhnout, dokud jsou brusle teplé.
Předehřej pec nebo horkovzdušnou troubu. Vyndej z obou bot stélky.
Teplotu trouby nastav na:
Brusle do pece postav, ujisti se, že se nedotýkají stěn a že se holder nedotýká spodku grilu. Zahřívej MAXIMÁLNĚ po dobu 2–3 minut.
Vyndej brusle z pece, okamžitě dej do bruslí obě stélky a nazuj je. Měl bys u toho sedět a kolena mít pokrčená v úhlu 90°. Jakmile brusli nazuješ, zatlač paty do bruslí.
Zlehka utahuj tkaničky tak, aby nebyly povolené (žádná rezerva). Neutahuj, dokud jsou očka ještě horká, to může způsobit poškození výztuže oček (vytržení) a snížit celistvost brusle. Utahuj tkaničky směrem do strany, NIKOLIV NAHORU. Příliš silné a špatné utažení tkaniček během zahřívání může vést k nenávratnému poškození a znehodnocení bruslí.
Postav se, aniž bys nadměrně tlačil do chodidel, na cca 5 minut. NESMÍŠ vůbec chodit a ohýbat kolena (viz obrázek).
Vždy je nutné stát rovně a nikdy neohýbat kolena.
Poté se posaď a nech si brusle dalších 5 minut na noze. Po 5 minutách zlehka vytáhni tkaničky z posledních 3 oček. To proto, abys mohl brusli lehce vyzout, aniž bys ji ještě teplou zdeformoval.
Opatrně se vyzuj a nech brusle samostatně vychladnout při běžné pokojové teplotě. Brusle se nesmí používat minimálně 12 hodin.
Všechna práva vyhrazena, © 2002–2024 Sportega s.r.o.