Arašídy neboli plody podzemnice olejné jsou ve skutečnosti luštěninou a
jsou příbuzné fazolím, čočce a sóje, přestože ji u nás řadíme mezi oříšky.
Svůj původ mají v Jižní Americe. Z arašídů se kromě toho, že se často praží
a solí, také vyrábí
Arašídové máslo, olej (je velmi oblíbený díky tomu, že
se přepaluje až ve velmi vysokých teplotách), rostlinný protein nebo mouka.
Arašídy jsou obecně velmi bohaté na bílkoviny, vlákninu, zdravé
Tuky a
skrývají v sobě i spoustu důležitých živin. Arašídy mají relativně nízký
poměr
Sacharidů a také nízký glykemický index (GI), což je veličina
udávající rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Co se vitamínů
a minerálních látek týče, budete příjemně překvapeni, arašídy jsou zdrojem
biotinu (vitamínu B7), niacinu (B3), thiaminu (B1), kyseliny listové (B9),
vitamínu E, hořčíku, mědi, manganu a fosforu.
Použití
- Na arašídech pražených na sucho si můžete pochutnávat jen tak nebo je
přidat do vlastního ovocno-oříškového mixu.
- Doporučujeme buráky přidat do dezertů, rozemlít do máslové konzistence
a vyrobit si vlastní arašídové máslo nebo použít na pečení a do omáček.
Nutriční informace
|
100 g |
Energetická hodnota |
2 609 kJ / 623 kcal |
Tuky |
52 g |
- z toho Nasycené mastné kyseliny |
9 g |
Sacharidy |
24 g |
- z toho cukry |
6 g |
Vláknina |
8,2 g |
Bílkoviny |
25 g |
Sůl |
0,1 g |
Složení
- Podzemnice olejná (na sucho pražená horkým vzduchem)
100 %
Informace
- Administrativní zařazení: Suché skořápkové plody.
- Země původu: Argentina, USA.
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během
přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu).