100% čokoláda vzniká rozemletím celého nepraženého kakaového bobu na jemnou pastu a jejím vysušením do pevné hmoty. Proto i její chuť a vůně jsou vlastnostmi samotného kakaového bobu.
Tuto čokoládu pro vás nově dovážíme z Peru, proto se od starší varianty z Ekvádoru liší nejenom formou, ale také svými chuťovými vlastnostmi. Jde stále o produkt nejvyšší kvality a my věříme, že i tuto novou variantu si zamilujete na první ochutnání.
100% čokoláda, tedy kakaová pasta, je vyrobena z bio kakaových bobů z Peru, nabitých
Antioxidanty, minerály a dalšími tělu prospěšnými látkami.
Jak se rodí pravá raw čokoláda Kakaové boby jsou plody kakaovníku (Theobroma cacao), který se botanicky řadí k ořechům, a chutnají jako nesladká hořká čokoláda. Nepražené představují výborný prostředek, jak dodat tělu energii, dobrou náladu, jasnou mysl a podpořit zdravý životní styl.
Pravá hořká čokoláda vzniká mletím nepražených kakaových bobů za nízkých teplot. Ta se následně nechá ztuhnout a vysušit do chuťově bohaté pasty, aniž by byly ztraceny lidskému organizmu prospěšné látky.
Mnoho lidí považuje čokoládu za „hříšné potěšení“. Pověsti o tom, že je čokoláda nezdravá potravina, by se ale měly přičíst především nešetrnému zpracování kakaa ve velkých potravinářských společnostech, které surovinu rafinují a přidávají k ní velké množství zejména bílého cukru, sušeného mléka, různých ochucovadel a ztužených tuků.
Čokoládou ke zdraví 100% raw čokoláda, vyrobená z nepražených kakaový bobů v jejich nefalšované podobě, je bohatá na výživné látky a je zdraví prospěšná.
- Flavonoidy jsou látky s antioxidační aktivitou, tedy chrání tělo před účinky volných radikálů. Mají celou řadu příznivých účinků, například prospívají spolu s vápníkem k harmonické funkci srdce a cév. Jejich obsah výrazně klesá při pražení kakaových bobů. Kromě kakaových bobů je najdeme také v ovoci, zelenině, v čaji nebo v červeném víně.
- Antokyany jsou přirozená barviva fialové barvy. Jsou obsaženy například i v borůvce nebo acai, kde se významně podílejí na příznivém účinku na lidský organizmus.
- Specifickými látkami jsou purinové sloučeniny. Udává se, že hořká čokoláda obsahuje 0,3 - 0,7% theobrominu a 0,02 - 0,03% kofeinu. Obě látky mají díky své příbuznosti dosti podobné účinky, účinek theobrominu je ale asi desetkrát slabší než účinek kofeinu. Proto se u čokolády nemusíme obávat „přestimulování organizmu“, ani určité „návykovosti“, jako je tomu například u kávy.
Naopak – kvalitní, čistá raw čokoláda navozuje příjemný pocit tělesné kondice a duševní bdělosti.
- Bioaktivní aminy prospívají harmonické funkci neurotransmiterů (přenašečů nervových vzruchů v mozku), podílejí se na vytváření „pocitů blaha“.
- Kvalitní čokoláda je velmi dobrým zdrojem minerálních látek.
Příběh čokolády O příznivých účincích čokolády se vědělo již od počátků její existence. Není také náhodou, že se původně prodávala pouze v lékárnách a lékaři ji předepisovali při rekonvalescenci. Už staří Mayové a Aztékové věděli o jejích účincích a považovali ji za posilující prostředek a také k léčení zdravotních komplikací.
V období 16. až 19. století byla popsána celá řada zdravotních účinků čisté čokolády.
Roku 1753 švédský přírodovědec Carl Linné díky pověsti čokolády kakaovníku botanické jméno Theobroma cacao, což v překladu znamená „pokrm bohů“.
Až v průběhu 20. století čokoláda získala pověst čehosi nezdravého. Nepříznivý vliv na lidský organizmus mají ale převážně složky, které se přidávají do většiny komerčně vyráběných čokolád, hlavně bílý cukr, sušené mléko, aromata a další přídatné látky.
Smutnou skutečností je, že většina lidí si dnes pod pojmem čokoláda neumí představit nic jiného, než tuto směs nepřirozených surovin – převážně s vysokým obsahem bílého cukru a rostlinného ztuženého tuku.
Ochutnej 100% čokoládu v čisté podobě. Je to samotná esence, ta nejjednodušší čokoládá vyrobená z jediné suroviny z čisté přírody, plná vůně a chuti, je pravým pohlazením pro tělo i mysl. Nutriční informace
| 100 g |
Energetická hodnota | 2396 kJ/ 581 kcal |
Tuky | 50 g |
- z toho nasycené | 29 g |
Sacharidy | 8,3 g |
- z toho cukry | 0,5 g |
Vláknina | 21 g |
Bílkoviny | 15 g |
Sůl** | <0,01 g |
** pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku
Složení
Informace
- Je vhodné zvýšené opatrnosti v těhotenství, při kojení, u dětí do 5 let a také je vhodná obezřetnost při kombinacích s některými léky a dalšími látkami (hlavně některá antidiabetika, lithium, theofylin, hormonální přípravky, čaj a káva s obsahem kofeinu).
- Uchovávejte při teplotě do 18°C, nevystavujte slunečnímu záření.
- Obal po použití vždy dobře uzavřete.
- Nevystavujte prudkým změnám teplot.
- Opatrně by s čokoládou měli zacházet všichni s náchylností k migrénám nebo dně.